Zastosowanie ozonu w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia

Straty poprzez różnego rodzaju choroby po zbiorach to poważny problem dla krajów rolniczych, takich jak Malezja, która eksportuje papaję. Obecne technologie, takie jak syntetyczne fungicydy, pomagają zminimalizować te straty, chociaż potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzkiego i ekosystemu ograniczają stosowanie takich chemikaliów.

 

Naukowcy z Center of Excellence for Postharvest Biotechnology na kampusie University of Nottingham w Malezji badają obecnie potencjał ozonu jako bezpieczniejszej alternatywy dla syntetycznych fungicydów. Technologia ta może pomóc zmaksymalizować zyski dla producentów, poprawiając jednocześnie bezpieczeństwo i jakość produktów rolnych dla konsumentów.

 

„To smutne, że obecne praktyki są zbyt zależne od stosowania syntetycznych chemikaliów - bez wątpienia ze względu na ich skuteczność. Ale nasze zdrowie również powinno być brane pod uwagę" - mówi profesor Ali.

 

Aby przetestować działanie ozonu, zespół wystawił świeżo zebraną papaję na gazowy ozon przez 96 godzin, a następnie przechowywał go w chłodnych temperaturach przez 14 dni. Wyniki pokazały, że papaja poddana działaniu ozonu miała wyższą aktywność przeciwutleniającą i wyższy poziom kwasu askorbinowego, beta-karotenu i likopenu niż papaja niepoddana obróbce.

 

Zespół profesora Ali odkrył również, że leczenie ozonem może opóźnić i zmniejszyć częstość występowania antraknozy, pospolitej choroby papai po żniwach, poprzez hamowanie wzrostu mikroorganizmów na powierzchni owoców. Ozon jest również skuteczny w usuwaniu pozostałości środków grzybobójczych.

 

Dalsze badania potwierdziły, że ozon ma podobne działanie przeciwdrobnoustrojowe na świeżo ścięte owoce i warzywa, które na ogół są bardziej narażone na zanieczyszczenie bakteryjne podczas procesu cięcia.

 

Zespół profesora Ali pracuje obecnie we współpracy z dostawcą technologii medycznych MedKlinn International, aby kontynuować badania nad ozonem jako bezpieczniejszą alternatywą dla ochrony żywności.

 

Współpraca ta dotyczy komercjalizacji obróbki ozonem u niektórych producentów owoców i warzyw oraz eksporterów. MedKlinn dostarczy komorę ozonową dla tych grup w ramach projektu pilotażowego, podczas gdy zespół profesora Ali zapewni fachową wiedzę techniczną.

 

Współpraca ta ma na celu skierowanie się do firm eksportujących owoce i warzywa w Malezji i zalecenie zastosowania obróbki ozonem jako bezpiecznej alternatywy dla kontroli antraknozy po zbiorach.

Jeżeli szukasz bardziej szczegółowych informacji dot. ozonu to znajdziesz je na:
czym jest ozon 

 

1) Źródło informacji: Oxidationtech.com
2) Źródło zdjęcia artykułu: 123rf.com


 

 

 

17 listopada 2019

Usuń-Odór 

Blog poradnik.

www.usun-odor.pl
www.usun-odor.pl

Choroby po zbiorach obniżają wartość i jakość produktów rolnych, prowadząc do strat ekonomicznych dla producentów. Jak sobie z tym radzić i zminimalizować straty?.

Ozonowanie pomieszczeń
Usuń Odór

Przedstawiona w witrynie oferta oraz cennik mają charakter informacyjny i nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego. Opisy i teksty z powyższej strony stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie.

 

Wszelkie Prawa Autorskie Zastrzeżone.

Jakiekolwiek kopiowanie będzie zgłaszane do uzyskania odszkodowania na drodze sądowej. HASTA M.W

 

HASTA M.W to firma specjalizująca się w dystrybucji produktów oraz prowadzeniu profesjonalnego konsultingu z zakresu import towarów.
Dzięki rozwiniętym kontaktom oraz dużemu doświadczeniu w zakresie ozonatorów i oczyszczaczy powietrza prowadzimy kompleksowe usługi ozonowania pomieszczeń mieszkalnych, hotelowych a także biurowych.

Menu

Informacje o firmie

HASTA M.W
Ul. 11 Listopada 55/209
05-270, Marki

Kontakt Hasta
Kontakt Hasta

+48 608-553-373

+48 888-892-888

Kontakt Hasta

kontakt@usun-odor.pl

 

Dla firm:

biuro@usun-odor.pl

Usuń Odór - Ozonowanie