Mapa strony
Miasta
Usługi
HASTA M.W
Romaszewskiego 5a
01-874, Warszawa
NIP: 1182124115
+48 510-269-951
+48 608-553-373
KONTAKT.
biuro@usun-odor.pl
© 2022 HASTA M.W Wszelkie prawa zastrzeżone.
Przedstawiona w witrynie oferta oraz cennik mają charakter informacyjny i nie stanowią oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego. Opisy i teksty z powyższej strony stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie.
Wszystkie zdjęcia zamieszczone na stronie mają charakter wyłącznie poglądowy. Jakiekolwiek kopiowanie zdjęć autorskich lub treści strony będzie zgłaszane do uzyskania odszkodowania na drodze sądowej.
Gdzie działamy
Jakie stężenie ozonu usunie wirusa?
Ile ozonu potrzebuję do zniszczenia patogenów? Pytanie to jest podobne do pytania „ile ciepła potrzebuję do ugotowania jajka?” Na jedno jaki i na drugie pytanie łatwiej odpowiedzieć w kategoriach czasu i temperatury. Pięć minut we wrzącej wodzie może dać jajko na miękko. Dziesięć minut we wrzącej wodzie daje jajko na twardo.
Na pytanie o ozon można odpowiedzieć w podobny sposób: Około trzech sekund ekspozycji w 0,5 ppm ozonowanej wody może zniszczyć 99% bakterii E. coli. Sześć sekund ekspozycji w 0,5 ppm ozonowanej wody może zniszczyć do 99,99% wirusa. Czas i stężenie ozonu to dwa główne czynniki potrzebne do określenia ilości ozonu potrzebnego do inaktywacji wirusów.
Im większe stężenie tym szybciej działa.
Jeśli stężenie ozonu jest niższe, niszczenie patogenów trwa dłużej. Wyższe stężenia ozonu szybciej niszczą patogeny, ale mogą również powodować niepożądane skutki uboczne. W branży dezynfekcji celem jest określony czas kontaktu lub wartość CT. Wartość CT jest często podawana w jednostkach mg / min -1, co odpowiada ppm x czas w minutach.
Wartość dezynfekcji CT to liczba, która informuje, kiedy określony typ patogenu został „ugotowany” lub zdezaktywowany do pożądanego poziomu. Liczby pochodzą z wykresu wartości CT. Na przykład poniższy wykres przedstawia zestaw wartości CT do inaktywacji kryptosporydioza oraz giardi.
Przykładowo wartość CT potrzebna do inaktywacji 99% (2 log) kryptosporydioza w wodzie o temp. 15 stopni Celsjusza wynosi 12. Jeśli stężenie ozonu w wodzie wynosi 2 ppm, to muszę utrzymywać ten poziom ozonu w wodzie przez 6 minut. Stężenie ozonu (2 ppm) x czas (6 min) = 12.
Inny wykres przedstawia wartości CT dla inaktywacji 99% różnych patogenów w temperaturze 5 stopni Celsjusza przy użyciu czterech różnych rodzajów środków dezynfekujących.
Jak widać bakterie E. coli mają bardzo niską wartość CT 0,02 z ozonem. Stężenie ozonu 0,5 ppm wymaga tylko 0,04 minuty (2,4 sekundy) czasu kontaktu, aby dezaktywować 99% bakterii E. coli. Chlor jest również skutecznym utleniaczem, ale nie jest tak silny jak ozon. Wykres przedstawia wartości CT trzech różnych form chloru. Wszystkie mają wyższą wartość CT i dlatego wymagają wyższego stężenia lub dłuższego czasu kontaktu dla tego samego poziomu dezynfekcji.
Na poniższym przykładzie idealnie widać, że ozon znacznie szybszym dezynfektantem niż różne formy chloru.
Warto pamiętać, że temperatura nie jest jedynym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę. Minerały lub inne związki organiczne w wodzie zostaną utlenione przez ozon i zmniejszą jego stężenie. Czas kontaktu może się również różnić w zależności od zapotrzebowania na wodę. Tabela wartości CT zapewnia solidny punkt wyjścia, ale wszystkie inne czynniki, które wpływają na ozon i ograniczają kontakt ozonu z określonym organizmem, muszą być uwzględnione przy określaniu, ile ozonu będzie potrzebne.
Więcej na temat ozonowania znajdą Państwa pod linkiem:
Artykuł powstał na podstawie raportu z badań wspólnych
"Ozon in weter Treatment"
- Bruno Langlais
- David A. Reckhow
- Deborah R. Brink
#UsunOdor
Ile ozonu będę potrzebował do zniszczenia patogenów i wirusów w wodzie? Na to pytanie najłatwiej będzie odpowiedzieć w kategoriach czasu i stężenia.
Zaufali nam: